- Katılım
- 30 Mar 2020
- Mesajlar
- 3,363
- Tepki puanı
- 10,575
- Puanları
- 60
- Konum
- Kadininkalbi
- Web Sitesi
- kadininkalbi.com
Çocuk gelişimi çocuk yaştaki bir bireyin sadece çocukluk dönemiyle veya gençlik dönemiyle ilgili değildir. Bu gelişim çocuğun doğum anında başlayan ve ölüm anına kadar olan bir süreçtir. Tabi ki bu dönem de kendi içinde farklı evreler ve unsurlar barındırıyor.
Çocuk Gelişimi Kaç Madde Olarak Değerlendirilir?
Çocuk gelişimi zihinsel ve bedensel olarak iki alt başlık üzerinden değerlendirilir. Bedensel gelişim kas yapısı, iskelet yapısı ve esneklik gibi fiziksel unsurlardır. Zihinsel gelişim ise akıl, mantık yürütme, pratik zeka ve hatta karakteristik yapı(Kişilik) olarak nitelendirilir.
A) Zihinsel Gelişim
Çocuk yaştaki bir bireyin zihinsel gelişimini büyük ölçüde başlatacak olan kişi veya kişiler aile bireyleridir. İlerleyen dönemlerde öğretmenler ve çevresel faktör olarak kabul edilen arkadaş çevresi devreye girer. Beyin gelişimi 0-4 yaş arasında büyük ölçüde tamamlanıyor ancak gelişim için en önemli aralık 0-6 yaş arasıdır. Aile ilk eğitimi veren kurumdur. Bu yüzden çocuk yaştaki bir bireyin zihinsel gelişiminin temellerini ailesi atar.
Sağlıklı bir zihinsel gelişim için ailenin çocuk yaştaki bir bireye o yaş için kavrayabileceği edinimler sağlaması gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse renkler, sayılar, hayvanlar ve benzeri basit kavramlar üzerinden çocuğun öğrenme dürtüsü harekete geçirilmelidir. İlerleyen dönemlerde çocuk ile eğitsel oyunlar oynanmalı ve zekasını kullanarak geliştireceği etkinlikler yapılmalıdır. Ufak tefek sorun ve problemler çocuğa ödev edilerek sorun çözme, problemin üstesinden gelebilme gücünü keşfedebilmesi sağlanmalıdır. Bazı temeller oturtulduktan sonra ahlaksal ve kişisel gelişim odaklı normlar çocuğa aşılanmaya başlanmalı ve karakterinin temelleri atılarak şekillendirmeye fırsat verilmelidir.
B) Bedensel Gelişim
Çocuk yaştaki bir bireyin sağlıklı bir bireye dönüşmesi için en gerekli etmendir. Yaşına uygun olarak fiziksel aktiviteden ziyade onun duyduğu oyun oynama ve hareket ihtiyacına cevap verilmeli ve gelişimi desteklenmelidir. Çocuk birey hareket ettikçe kasları ve kemikleri büyüyecek ve gelişecektir. Fiziksel aktivitelerin yanında beslenme şekli de oldukça önemli bir unsurdur. Yeterli düzeyde ve dengeli bir biçimde beslenmesi mutlaka yapılması gereken bir sorumluluktur.
Bedensel Gelişim Ne Kadar Sürmektedir?
Çocuk bireyin bedensel gelişimi yaklaşık yirmi yaşına kadar devam etmektedir. Yirmili yaşlardan sonra vücut fiziksel büyümeyi sonlandırmaktadır.
Zihinsel Gelişim Ne Kadar Sürer?
Beynin %95 gelişimi 18-19 yaşlarında tamamlanmış olur ancak kalan %5 ilerleyen dönemlerde de tamamlanabilir. Kişisel gelişim ve öğrenme ise ömür boyu devam eden bir süreçtir.